Somlói galuska
Hozzávalók:
6 tojásból készített piskóta kockákra darabolva
Krém:
0.5 l tej
8 dkg liszt
15 dkg cukor
4 tojássárgája
reszelt citromhéj
½ rúd vanília/ vagy vaníliacukor
Szirup:
2.5 dl víz
20 dkg cukor
1 dl rum
Töltelék:
8 dkg darabolt dió
8 dkg mazsola
1 dl rum
1 evőkanál kakaópor
Csokoládéöntet:
20 dkg étcsokoládé
20 dkg cukor
2.5 dl víz
5 cl rum
Kb. 5 dl tejszín habja
Elkészítés:
A piskótát úgy készítjük el, hogy a sárga massza felét egy tepsibe öntjük, a maradékhoz hozzáadunk egy evökanálnyi kakaóport, és kanalanként ráadagoljuk elszórtan a sárga részre. Így tarka tésztát kapunk.
A krémhez a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, beleszórjuk a lisztet, felöntjük lassan a vaníliával felforralt tejjel, és citromhéjjal ízesítjük.
Gőzfürdőben, vagy nagyon lassú tüzön forrpontig sürítjük, állandóan kevergetve.
A vanília rudat kivesszük belőle, és lehütjük.
Elkészítjük a szirupot, a cukrot a vízzel felforraljuk, és ha már langyosra hült, beleöntjük a rumot.
A csokiöntethez a felkockázott csokoládét a vízzel és a cukorral göz fölött sima krémmé elegyítjük, és ha kissé lehült, a rumot is elkeverjük benne.
Egy szép üvegtálban felváltva rétegezzük a kétféle piskótadarabokat.
A sorokat meglocsoljuk először sziruppal, erre jön a vaníliakrém, megszórjuk rumban áztatott dióval és mazsolával. A felsö réteg piskóta legyen, sziruppal öntözve, és kakaóporral meghintve.
Másnapig hütöben érleljük, tálaláskor csokiönettel locsoljuk meg, és tejszínhabbal díszítjük.
Az itt látható desszert a húsvéti krémes sütemények széleinek egyenletesre vágásából készült, amit a mélyhütöben tároltam újrahasznosításig.
|